Despre pesticide si efectele lor asupra organismului uman

Articolul de mai jos are pur titlu informativ. Este important sa il citesti in integralitate. Dureaza doar 5 minute si este posibil sa iti ofere informatii noi, binevenite pentru sanatatea ta.

PESTICIDELE (substante chimice cu toxicitate mare folosite in agricultura pentru distrugerea daunatorilor, ce apartin clasei poluantilor organici persistenti, care pot fi toxice nu numai pentru om si fauna, dar si pentru ape, sol si atmostfera) sunt un rau necesar, unanim acceptate in agricultura traditionala globala, utilizate pentru sporirea productiilor agricole pentru a satisface nevoia de hrana a unui indice demografic aflat in continua crestere.

In mod ideal, un pesticid ar trebui sa fie letal doar pentru daunatorii vizati, si nu extrem de periculos pentru speciile nevizate, inclusiv omul. Din pacate, acest lucru nu este posibil, astfel incat s-a declansat o controversa continua in ceea ce priveste folosirea pesticidelor. Utilizarea galopanta si de cele mai multe ori abuziva a acestor substante chimice a adus adesea dezastre ecologice, a afectat sanatatea oamenilor si altor forme de viata.

Expunerea la reziduurile de pesticide prin intermediul dietei alimentare se presupune a fi cu cinci ordine de marime mai mare decat alte cai de expunere, cum ar fi aerul si apa potabila. Prin urmare, utilizarea pesticidelor este perceputa ca una dintre cele mai riscante activitati ale societatii umane. Marirea dozelor de pesticide, cu scopul de a obtine rezultate sigure in lupta cu bolile si daunatorii poate avea efecte nedorite, inclusiv acumularea de cantitati mari de reziduuri in produse. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO, 2003), consumul de produse alimentare consta in medie din 30% fructe si legume. Pentru ca acestea sunt de regula consumate crude sau semi-prelucrate ele contin niveluri de reziduuri de pesticide mai mari in comparatie cu alte grupe de alimente. Astfel, la nivel mondial, 55,6% din esantioanele prelevate de la fructe si legume nu contin reziduuri de pesticide, 38,4% au cantitati reduse, in timp ce 6,3% sunt neconforme, deoarece depasesc limita maxima admisa. In Romania, analizele au aratat ca aproximativ 20% din legume si fructe depasesc concentratia admisa, aceste rezultate fiind inregistrate doar pentru legumele si fructele vandute de catre marii producatori, in nici un caz pentru produsele pe care le poti cumpara de la marginea drumului sau din piete.

Desi la nivel comunitar folosirea pesticidelor este strict reglementata prin lege (si aici au existat controverse avand ca rezultat interdictia importurilor de legume/fructe din afara UE – vezi cazul Germaniei), in Romania situatia este de necontrolat.

Realitatea din tara noastra e cat se poate de trista. Din orice perspectiva privesti acest subiect.

„Piata romaneasca de legume si fructe ajunge la un consum de 700 de milioane de euro pe an. Dar numai 15% din totalul fructelor vandute la noi sunt autohtone, in timp ce restul sunt din import. Legumele romanesti sunt dominante numai pe timpul verii, cu o pondere de 60% din vanzari”, informeaza Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale „Prodcom” Legume-Fructe.

 “Lada de gunoi” a Europei, Romania, accepta importurile de legume si fructe de cea mai proasta calitate. Majoritatea provin din Turcia, Israel si Olanda. Legume si fructe a caror radacina n-au atins vreodata pamantul, ci au stat cuminti in lazi sau saci primind ascultator doze considerabile de chimicale, hormoni de crestere si procedee de cosmetizare (prin metoda iradierii si a ionizarii). Desigur, se spune ca toate importurile sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide si ca nu ar depasi valorile maxime admise.  Cat se poate de adevarat (daca vrem sa credem) dar ce facem cand vine vorba de acumularea in timp in organism a acestor reziduuri ramase in legume si fructe, ce inseamna asta pentru sanatatea noastra pe termen lung? Nici nu mai vorbesc aici de gustul legumelor si fructelor provenite din import. Asta o stim deja foarte bine toti: nu exista.

ACEASTA ESTE OPTIUNEA NOASTRA NR.1: LEGUMELE SI FRUCTELE CUMPARATE DIN HIPERMARKET

Ok, acestea fiind spuse, iti vei spune acum: „Pai e ok, eu cumpar din piata sau de pe marginea drumului!

Daca crezi ca legumele si fructele cumparate din piete sau de la marginea drumului sunt mai bune decat alea din hipermarket, afla ca te inseli amarnic. Aici situatia e chiar mai grava decat in cazul legumelor vandute in hipermarketuri. Controlul asupra marfurilor prezente in pietele agroalimentare  sau a celor vandute la margine de drum este aproape inexistent. Numai Dumnezeu poate sti ce se ascunde in spatele asa-ziselor legume romanesti.

Moda ultimilor ani in randul micilor cultivatori este sa foloseasca pesticide dupa bunul plac si dupa ureche (pentru ca un control asupra unei agriculturi atat de divizate este imposibil), fara macar sa citeasca vreodata instructiunile de folosire. Daca macar ar fi folosite corespunzator, atunci am putea spera ca reziduurile de pesticide s-ar diminua considerabil (la administrarea pesticidelor se recomanda un interval de cateva zile pana la cateva saptamani inainte ca legumele/fructele sa fie recoltate). Cand folosesc stimulatori de crestere si de coacere, (care fac ca rosia verde sa se coaca fortat in doar 3 zile ca altfel natural s-ar coace in mai mult de o luna), credeti ca mai asteapta cineva atata amar de vreme, doar ca sa dispara efectul nociv al pesticidelor? Ba bine ca nu, ca altfel pierd startul sezonului, cand legumele si fructele au un pret considerabil mai mare. Si asta e doar un exemplu.

Avand in vedere ca nu pot fi supravegheati de autoritati, micii producatori folosesc chiar si substante interzise, cu efect cancerigen, pentru cresterea culturilor de legume si fructe. Desi sunt interzise de autoritatile din domeniu, pesticidele, precum Ethrel-ul sau 2,4-D, uneori chiar si furadanul, se vand pe sub mana, potrivit specialistilor. Multe dintre substantele neautorizate sunt la indemana oricui, chiar si pe site-urile de anunturi se gasesc numeroase oferte si producatorii nu se sfiesc sa profite de aceste metode pentru a-si rotunji veniturile, iar rezultatul se vede uneori şi cu ochiul liber.

Desi folosirea abuziva a pesticidelor interzise poate fi depistata in unele cazuri la o prima examinare vizuala, de cele mai multe ori, doar testele in laboratoarele de specialitate pot scoate la iveala tipul si cantitatea de chimicale folosite de fermierii de subzistenta.

Rosiile sunt printre putinele produse agricole care pot indica, prin proprietatile lor fizice, prezenta unor pesticide cancerigene in exces. Excrescența specifica rosiilor cu tugui (mucron) este consecinta excesului de Ethrel – stimulent de coacere (ilegal in Romania) și 2.4-D – stimulent si pesticid de tip hormonal.

Cand 2,4 – D este aplicat necorespunzator, tuguiul este foarte bine evidentiat, avand dimensiunea de 4 mm – 6 mm. Prin folosirea excesiva a stimulentului 2,4 – D fructele pot avea aspect de gogosar, iar atunci cand se taie se observa ca pericardul este desprins de partea interioara”, a explicat, Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra.

In perioada 2011-2012 s-a constatat creșterea numarului de cazuri de comercializare siutilizare de produse de protectie a plantelor contrafacute, si se estimeaza ca ponderea acestora lanivelul Uniunii Europene este de 5-7% din totalul produselor de protectie a plantelor plasate pe piata europeana. In plus, Romania se afla la granita de Est a Uniunii Europene si poate reprezenta o poarta de intrare a produselor contrafacute in Uniunea Europeana – se precizeaza in Ordonanta de urgenta nr. 34/2012 pentru stabilirea cadrului institutional de actiune in scopul utilizarii durabile a pesticidelor pe teritoriul Romaniei.

Este bine ca s-a constatat, sunt curioasa cum reusesc sa implementeze cu succes si sa controleze o agricultura atat de divizata cum e cea din tara noastra. Pana la rezultate veridice …. ma opresc aici.

SI CAM ASTA E OPTIUNEA NOASTRA NR. 2: LEGUMELE SI FRUCTELE CUMPARATE DIN PIETE SAU DE LA MARGINEA DRUMULUI

Efectele pesticidelor asupra organismului uman

Consumul de legume si fructe tratate cu pesticide poate genera grave afectiuni la nivelul organismului uman, potrivit specialistilor in nutritie. ”Pesticidele nu pot fi metabolizate si eliminate din corp. Cea mai mare parte dintre ele se acumuleaza in grasimi si afecteaza ficatul. Cu cat inaintam in varsta, consumul de legume si fructe cu continut ridicat de pesticide poate produce probleme de sanatate: imbolnavirea ficatului, a rinichilor si chiar unele forme de cancer. Pesticidele au efect perturbator hormonal de tip estrogen si tind sa feminizeze organismele. La baieţi scade fertilitatea, iar la fete provoaca aparitia precoce a pubertatii. In timp, acestea cresc riscul de cancer de san la femei si cancer testicular sau de prostata la barbati. De asemenea, aceste substante genereaza aparitia supraponderalitatii si a obezitatii, care favorizeaza declansarea bolilor hipertensive, a diabetului si a bolilor cardiovasculare. Obezitatea este cea mai raspandita boala de nutritie din lume si se asociaza foarte rapid cu diabetul, a explicat Gheorghe Mencinicopschi (directorul Institutului de Cercetări Alimentare).

Un efect mai grav al consumului de alimente cu concentratie mare de pesticide este caracterul trans-generational al acestor substante. Astfel, mamicile insarcinate care mananca aceste produse pot ramane imune la efectele pesticidelor, insa ii pot îmbolnavi pe copiii pe care ii poarta in pantece.

Ok, acum am putea crede sau nu toate aceste lucruri.

Poate nici nu sunt toate adevarate.

Poate legumele si fructele importate nu au cantitati ale pesticidelor peste limita admisa, nu au trecut prin procedee de iradiere si ionizare. Poate daca le spalam cu atentie si le indepartam coaja, procentul de reziduuri toxice se reduce considerabil.

Poate in piata mai putem gasi tarani autentici de buna credinta care nu si-au permis (din punct de vedere financiar) sa foloseasca cantitati prea mari de pesticide, fie ele omologate sau interzise. Sau poate exista altii care desi au folosit pesticide macar le-au utilizat conform indicatiilor producatorilor (deci nu le-au folosit in exces) si poate au recoltat toate legumele si fructele fix dupa doua saptamani de la ultima doza de pesticide administrata, exact asa cum recomanda producatorul pesticidelor.

 Cum stim cu adevarat care sunt acestia, cum ne dam seama daca legumele si fructele cumparate sunt naturale sau macar nu un reziduuri de pesticide in exces? Suntem dispusi sa ne asumam toate aceste riscuri pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri?

Pot sa raspund eu la aceasta intrebare – DA – ne asumam aceste riscuri pentru ca, din pacate, nu putem controla productia si pentru ca ne aflam in imposibilitatea (cei mai multi dintre noi) de a gasi o alternativa viabila pe intreg parcursul anului.

In mare parte este si vina noastra pana la urma. Asa cum zice o regula in economie, nici o oferta nu exista fara cerere. Astfel, ne-am obisnuit si platim bani multi sa mancam legume si fructe care nu sunt in sezon fara a constientiza pericolul ascuns in produse care ar trebui sa ne ofere un aport important de nutrienti si vitamine, si nu sa ne imbolnaveasca incet dar sigur.

Acest articol nu a fost scris cu intentia de a creste vanzarile legumelor noastre.  Cu un potential de productie atat de limitat, gradina bunicii poate aproviziona saptamanal, maxim 25-30 de familii. Iar planuri de extindere nu avem:) Am vrut doar sa impartasesc aceste informatii cu voi in speranta ca va vor fi utile si veti incerca sa aveti mai multa grija atunci cand vine vorba de sanatatea voastra.

N

 

Surse folosite si citate:

http://cesamancam.ro/despre_pesticide.html

http://www.madr.ro/ro/

http://www.b365.ro/

http://www.romanialibera.ro/special/documentare/mancam-rosii-iradiate–cu-celuloza-si-hormoni-de-crestere-130174http://www.urbaniulian.ro/2011/01/10/fructe-si-legume-cancerigene-2/

http://www.obiectiv.info/atentie-la-rosiile-cu-mot-dupa-ce-vei-citi-sigur-nu-vei-mai-consuma_38020.html#sthash.adtLct12.dpuf

http://www.romanialibera.ro/special/reportaje/video-uriasa-minciuna-a-rosiilor-romanesti-274326

http://pesticide.marenostrum.ro/pesticide.html

http://doctorat.tuiasi.ro/doc/Rezumate_teze_2013/CH/Rezumat_Pogacean.pdf

http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/terapii-complementare/studiu-bio-reduce-cu-97-expunerea-la-pesticide-123897.html

Un gând despre „Despre pesticide si efectele lor asupra organismului uman

  1. Mirela

    Se stie ca pesticidele nu sunt un lucru sanatos pentru natura si pentru consumatorii rodului, dar in anumite zone pur si simplu nu obtii mare lucru fara ajutorul lor.
    Exista terenuri unde daunatorii sunt atat de bine dezvoltati incat daca nu dai cu pesticid nu iti iese nimic.

    Răspunde

Lasă un răspuns către Mirela Anulează răspunsul