IN CAMARA

 

Camara cu bunatati La Tanti Ioana 1Cu stergare dichisite frumos in cuie, cu oale si ulcele de lut atarnate in sir, cu rafturi acoperite de ziare imbatranite de timp si batute in piuneze, cu iz amestecat de otet si mirodenii, camara bunicii era odinioara ticsita cu bunatati pregatite de-a lungul anului. „La beci” asa cum ii spunea ea, desi  doar o camera fara lumina directa, bunica ascundea cele mai bine pastrate secrete ale ei.  Dulceata ei de caise amestecate cu zarzare si bucati mari de nuca n-o mai gasesti niciunde in alta parte!

Astazi camara nu mai arata la fel dar retetele bunicii au fost pastrate la loc de cinste. In camara bunicii Ioana, in aceasta toamna, partial dupa retetele acesteia si partial din incercari repetate de imaginatie si inspiratie, am pregatit o gama variata de minunatii. Clasice sau cu gust oriental datorat mirodeniilor, aceste retete sunt o desfatare pentru papilele gustative si o incantare pentru ochi.

Simfonie de legume la saramura 2

SIMFONIE DE LEGUME LA SARAMURA

Asa cum bine ii spune si numele, aceasta reteta este o imbinare jucausa de culori si arome gata sa-ti gadile papilele gustative. Cu aroma clasica sau orientala, baza este reprezentata de  legume precum: gogonele, castraveti, conopida. morcov, ceapa, usturoi, telina si ardei bulgaresc. In functie de inspiratia de moment am mai adaugat ici-colo: cate un ardei iute, cateva cubulete de sfecla, bucati de varza, hrean sau ghimbir dupa caz, fasii de gutuie, smochine intregi si bineinteles o combinatie secreta de mirodenii 🙂Simfonie de legume la saramura 3

O recomandam cu mare drag, servita ca salata (la care puteti adauga intotdeauna putin ulei de masline) alaturi de o friptura de porc bine rumenita, o iahnie zdravana de fasole cu ciolan afumat sau pur si simplu alaturi de o portie de cartofi prajiti, Ce-i drept, salata asta de muraturi e buna langa aproape orice fel de mancare!

Gogosar in sos de mustar

GOGOSAR IN SOS DE MUSTAR

O minunatie de reteta! Gogosarii taiati felii raman crocanti in timp ce sosul de mustar ii imbraca fin intr-o savoare unica. De nu-ti mai trebuie nimic altceva!

Gogonele cu ceapa in otet

GOGONELE CU CEAPA IN OTET

Cu arome intense de mirodenii precum ienibahar si piper negru, aceasta combinatie de gogonele cu ceapa la otet surprinde foarte placut.

Gogonele cu usturoi la saramura

GOGONELE CU USTUROI LA SARAMURA

De ti-e pe plac usturoiul, aceasta reteta de gogonele cu usturoi nu te va dezamagi. Mai coapte sau mai verzi, gogonelele astea’s numa’ bune langa o azima aburinda si o bucata de slana ardeleneasca afumata. Ahhh…. si musai un pahar de vin rosu sec!

Castraveti cu ceapa la otetCASTRAVETI CU CEAPA / MARAR SI USTUROI IN OTETCastraveti cu marar si usturoi in otet

Fie cu mult usturoi si marar, fragezi de troznesc in gura, acri de te trezesti rapid dupa o betie zdravana, fie cu gust dulce-acrisor si cu multa ceapa, castravetii astia trebuie sa fie nelipsiti din orice casa. Sunt tocmai buni sa te lauzi prietenilor cand ii poftesti la masa:)

Ardei iute cu mirodenii orientale 1

ARDEI IUTE CU MIRODENII ORIENTALE

Seulement pour les connaisseurs ar zice francezu’! Eu zic ca asta-i o imbinare nebuneasca de arome orientale cu un nivel ridicat de  capsaicina. O reteta indrazneata care spera sa ofere o alternativa eleganta si un gust diferit la ardeiul iute murat in otet.

DULCEATA DE CEAPA CU IZ DE CHILLI Dulceata de ceapa cu iz de ardei iute

O grozavie de arome simplu si placut imbinate. O dulceata de ceapa rosie cu foarte putin chilli si zahar brun, perfecta alaturi de un steak in sange, un piept de rata la cuptor sau, de ce nu, langa o friptura de porc usor rumenita.

GOGOSAR IN OTET

Gogosar in otet

Reteta clasica a bunicii cu un echilibru perfect intre dulce si acru, cu felii de gogosar fraged, parca acum taiate si puse la borcan alaturi de boabe de mustar si de piper negru. Simplu si delicios!

DULCEATA DE GUTUI / VISINE / CAISE

Acestea sunt  retetele de dulceata ale bunicii. Le-am pastrat cu sfintenie si le-am urmat pas cu pas, cu foarte mici exceptii: am inlocuit zaharul alb de cele mai multe ori cu zaharul brun din trestie de zahar, in loc de nuca am folosit migdale si samburi de caise si am adaugat pentru un plus de aroma bucatele de coaja de lamaie.  Rezultatul: o adevarata Dulceata caise,visine, gutui Dulceata caise, visine, gutui 2desfatare!

Dulceata de visine a prins printr-o minune mireasma de ciocolata, iti gadila nasul si-ti rasfata papilele gustative. Cea de gutui – s-a invrajbit bucatica langa bucatica si sta bat in lingurita, se lasa greu la gustat, ca stie ca e nemaipomenita, iar dulceata de caise e alunecoasa si parfumata, numai buna sa o pui pe o clatita pufoasa. 🙂

SUC DE ROSII

suc rosii 1

Nimic mai simplu si mai gustos! Si sa nu mai vorbim de util: simplu sau cu busuioc proaspat, sucul asta de rosii poate fi consumat ca atare, folosit ca baza pentru sosuri, supe si ciorbite delicioase. Chiar si in varianta picanta, pentru cel care indragesc iuteala de ardei rosu. 100% din rosii din gradina bunicii, 100% minunat!

LaTantiIoana_logo