IN GRADINA

c10De la soiuri de rosii  vechi precum Portocalie de Mischii, De Tiganesti, Tata Vacii sau Stupice pana la ultima gaselnita a inginerilor de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Buzau, hibridul de tomate pentru solarii Siriana F1, gradina bunicii se mandreste sa adaposteasca o mare varietate de speciii de legume autohtone. Sunt toate crescute cu grija si mare iscusinta, cu apa si soare, cu leacuri traditionale impotriva  bolilor si daunatorilor  (macerat de urzica, zeama bordeleza) si cu cateva ingrasaminte organice premise in agricultura ecologica (cenusa, mranita, Orgevit si Cropmax).

Majoritatea semintelor si rasadurilor au fost cumparate de la Institutul de Cercetare Legumicola Vidra si Buzau, si de la oameni, care la fel ca noi, pun mare pret pe lipsa chimicalelor din legumele pe care le cultiva si mananca incepand de la samanta la fruct. O mica parte dintre aceste soiuri sunt chiar din mostenirea lasata de bunica care totusi, din pacate, nu mai rodesc prea mult, avand in vedere ca semintele recoltate an de an, incet dar sigur, isi pierd proprietatile si produc saracacios.

Ne-am uitat putin si in gradina vecinilor gospodari bulgari si am imprumutat de la ei cel mai cunoscut soi de rosii al lor: Prekos. Semi-timpurii, cu crestere nedeterminata si cu gust bun, sunt tocmai bune sa-si gaseasca loc in solarul nostru.

c11

O cultura atat de variata de legume, crescute 100% natural are nevoie de multa atentie si ingrijire. Riscul de a ramane fara o cultura sau alta de legume exista in fiecare zi de-a lungul sezonului, in special pentru cele aflate in aer liber. De exemplu, pana acum, plantatiile de ceapa si usturoi au fost afectate partial de mana. De asemenea, din cauza ploilor abundente si aproape fara oprire din acest an, pastarnacul, patrunjelul radacina si telina se vor lasa asteptate mai mult, ajungand la maturitate de abia peste o luna, doua.

Soiurile de rosii plantate in aer liber au fiecare povestea lor spusa frumos de cel de la care le-am cumparat:

„Tiganesti este o comuna situata in partea de sud a Romaniei, cam in centrul judetului Teleorman. Asezata in campia Burnazului, pe malul drept al raului Vedea, este binecuvantata cu un pamant manos constituit din cernoziomuri bogate in humus. Aici au existat, si inca mai exista, gradini bogate si gradinari de isprava. Si acestea nu sunt simple vorbe in vant, cu valoare nedeterminata. Comuna Tiganesti este cunoscuta peste mari si tari prin rosiile pe care gradinarii ei le-au cultivat de-a lungul multor ani. Soiul De Tiganesti este cunoscut ca o varietate foarte rara, originara din Romania, catre trebuie sa faca neaparat parte din portofoliul unui serios cultivator de rosii.”

Portocalie de Mischii”  este un soi de rosii, asa cum le spune si numele, de culoare portocalie. Provin din comuna Mischii, din aproprierea Craiovei. Sunt mandria gradinarilor de acolo si se zice ca fac salata olteneasca a naibii de gustoasa 🙂

Buzau 50 este un soi de rosii cu maturitate timpurie si crestere nedeterminata. Este o rosie romaneasca dezvoltata de SCDL Buzau pentru cultura in camp deschis, si este o rosie destinata consumului in stare proaspata.

11

Soiul Stupice are o crestere nedeterminata, fructificand pe o perioada mai lunga in cicluri succesive, cu fructe de culoare rosie, de forma rotunda si marime mica. Pe langa faptul ca este recunoscuta ca foarte timpurie, Stupice se bucura si de aprecierea de a fi printre cele mai gustoase 10 rosii din lume.

Avand in vedere ca este primul an in care testam aceste soiuri de rosii in aer liber, speram ca aceste povesti sa se dovedeasca a fi adevarate pentru a ne putea bucura cu totii de cele mai alese gusturi.

Alaturi de cimbru, menta, tarhon, patrunjel si leustean, tufele de busuioc rosu si verde sunt presarate prin toata gradina, mireasma lor ajutand si la indepartarea insectelor daunatoare.

morcovi 1Morcovii de Nantes se falesc anul asta cu un nou substrat imbogatit cu cenusa si nisip, amestecate in pamant roditor, in urma recoltei de ceapa de anul trecut. Recolta anterioara aratase ceva probleme, producand tulpini lemnoase si fara prea mult gust. Speram sa le priasca!

zucchini 1Noua achizitie a gradinii de anul acesta este reprezentata de plantatia de zucchini. Care mai verzi, care mai vargati, au inceput sa produca neincetat specimene pe alocuri uriase. Indiferent de marime, sunt aproape lipsiti de seminte si au un gust de-a dreptul dulceag. Si sunt mai mult decat bio (asa cum imi place mie sa zic): au fost crescuti doar cu apa si soare. Se pare ca se dezvolta frumos si nici nu necesita prea multa ingrijire.

Cam asta se intampla anul asta in gradina bunicii. Cu mult efort si ceva noroc ne vom putea bucura impreuna de toate aceste minunatii pe parcursul a catorva luni.  Poate nu vor fi intotdeauna cele mai aratoase legume dar cu siguranta vor fi cele mai gustoase.

In curand vom vorbi si de roadele noii plantatii de pomi fructiferi. Saditi acum doi ani, au inceput deja sa ne imbie sa visam frumos…

main visine 1

Stiati ca*:

  • Rosiile sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind foarte bogate in minerale si vitamine, la toate acestea adaugandu-se licopenul, care exista in rosii in cantitati apreciabile, si care este un antioxidant despre care s-a demonstrat ca previne maladiile canceroase.
  • Conform WHFood, doar 100 de grame de rosii asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnica de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier.
  • Peste toate acestea, intr-o minunata completare vine licopenul, pigmentul rosu care da culoarea tomatelor si care este un antioxidant ca o pilula de sanatate pentru organism. Licopenul neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi. Mai mult, studii recente au demonstrat ca licopenul are o putere dubla de a contracara radicalii liberi, in comparatie betacarotenul, un alt antioxidant foarte bine cunoscut. Licopenul din rosii este un puternic inhibator pentru celulele canceroase pulmonare, mamare sau endometriale. Studii efectuate la Universitatea Harvard au evidentiat faptul ca barbatii care consuma 10 portii de rosii pe saptamana, in stare naturala sau sub forma de suc, ketchup sau sos, prezinta un risc cu 45% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata.
  • Specialistii sustin ca cei care consuma mai mult de doua kilograme de rosii pe saptamana isi reduc cu 60% riscul de a dezvolta cancer rectal sau stomacal. Rosiile protejeaza inima de bolile cardiovasculare, prin potasiu, niacina, vitamina B6 si acid folic pe care le contin. Niacina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3 sau vitamina PP, este folosita de multi ani pentru a tine in frau nivelul de colesterol din sange. Pe de alta parte, o dieta bogata in potasiu, un alt nutrient ce se gaseste din abundenta in rosii, reduce tensiunea arteriala si riscurile de aparitie a bolilor cardiovasculare.

*Sursa: www.ziare.com

LaTantiIoana_logo

Anunțuri